Om 9 uur waren we al bij de parkeerplaats aan de Pollen aan de zuidkant van de Engbertsdijksvenen.
Boswachter Kees Jan Westra nam ons mee de binnenlanden in. (helaas was Henk Jan van der Veen verhinderd). Eerst liepen we door een dicht bebost gebied met veel berkenbomen. Het groen is overweldigend mooi: intens in verschillende tinten. Dat geldt niet alleen voor het bladgroen, maar zeker ook voor het mos. Na een tijdje kwamen we aan de rand van de Engbertsdijkvenen, waar de afscheiding met de landbouwgrond duidelijk te zien is.
We liepen weer een eindje terug en zagen een authentiek stukje hoogveen Dat vond ik erg bijzonder en ik realiseerde me dat hier een ontwikkeling van vele eeuwen heeft plaatsgevonden.
In het open gebied zie je duidelijk de begroeiing en het vele water waarom het veen bekend staat.
Het was slalommen door het terrein en gelukkig had Ella Roelfs van te voren de tip gegeven om laarzen aan te doen. Want nat was het en koud; gelukkig liet de zon zich toch nog even zien.
We zagen een bruine kiekendief, een kneu en een rietgors. Ook schoot er nog een haas voor onze voeten weg. Om adders te zien was het jammer genoeg te koud. Een kleine slang kruiste het pad van sommigen van ons.

Gagel (foto: Martien Naarding)

Van de beplanting is mij de wilde gagel bijgebleven. Ik kende uit mijn jeugd het Gagelmansvennegie bij Nijverdal, maar ik wist nooit dat het naar deze plant genoemd is. Leuk om te weten.

Zo hebben we met een groep van ongeveer 20 personen rondgezworven in de Engbertsdijvenen. Genoten van de ruimte met op de achtergrond steeds de begrenzing van bomen. Genoten van de randen met wollegras en waters met slangenwortel. Een fijne excursie deze morgen!

Marjan van der Bent

 

Hieronder foto's van Martien Naarding, Ella Roefs-Rijzebol en Machteld Oudshoorn: